Način dezinfekcije klima uređaja

Uz pomoć novog potpuno automatskog uređaja visokoprecizne tehnologije s ugrađenom dijagnostikom, moguće je paralelno s obnavljanjem plina u klimasustavu, potpuno dezinficirati ventilacijske kanale ali i cijeli putnički prostor!

Uređaj se nakon spajanja na vozilo programira za konkretan model vozila (određuju se duljina trajanja vakumiranja, količina potrebnog plina, vrsta ulja, testiranje nepropustnosti sustava...). Plin za punjenje klime obogaćuje se posebnom bojom koja omogućuje lakše traženje eventualnih oštećenja na sustavu. Također se odabire funkcija čišćenja (dezinfekcije) kanala klima uređaja i putničkog prostora. U poseban dozator ulijeva se dezinfekcijsko sredstvo, a u putnički prostor (u blizini ventilacijskih otvora) smješta se plastično crijevo za dovod dezinficijensa. 

Majstor pokreće motor, pali ventilator i prebacuje na sustav zatvorene cirkulacije zraka. Uređaj za dezinfekciju raspršuje bogatu količinu dezinfekcijskog sredstva u obliku aerosoli koja u potpunosti ispunjava putničku kabinu. Zbog uključenog zatvorenog sustava cirkulacije, aerosol dezinficijensa prolazi kroz sve ventilacijske kanale, te uništava razne mikroorganizme i produkte njihovog metabolizma (plijesni, paraziti, gljivice, spore, pelud, prašina...).

Dezinfekcija provedena na ovaj način u potpunosti dezinficira prostor u kojem borave vozač i putnici, te uništava štetne i opasne «stanovnike» zraka koji udišemo iz klima sustava.Postupak dezinfekcije moguće je provesti paralelno s postupkom punjenja klime plinom, ali za slučaj da klima uredno hladi, moguće je provesti samo postupak dezinfekcije.Nakon dezinfekcije ostaje samo vrlo blagi miris dezinficijensa, a postupak bi bilo preporučljivo obaviti barem jednom godišnje, najbolje početkom toplijih mjeseci.

Kako nam predstoje topliji mjeseci, mnogi će vozači obaviti punjenje ili obnavljanje klima uređaja kako bi postigli ugodnu temperaturu u kabini. Pri tome treba voditi računa da je klima uređaj stanište potencijalno opasnih mikroorganizama koji svojim rastom i razmnožavanjem predstavljaju opasnost za zdravlje.