Dezinfekcija klime

Osim temperature zraka koji ulazi u putnički prostor potrebno je brinuti i o mikrobiološkoj kvaliteti zraka koji pri tome udišemo. Ukoliko klima sistem nije rodovito i odgovarajuće održavan, s vremenom će se iz njega početi širiti neugodan miris. Na žalost, miris nije jedini problem.

Vlaga, tama, temperatura i prljavština različitog porijekla, čine plodno tlo za stvaranje različitih mikroorganizama (bakterija, gljivica, plijesni, virusa i dr.). Čestice anorganskih i organskih tvari kao što su: smog, prašina, pelud, gljivice, vlakna, paraziti, mikroorganizmi i njihove spore, virusi itd. dospjevaju u kabinu vozila preko zraka, osoba u vozilu ili različitih predmeta.

Zbog prisutnih nakupina, stalne vlage te odgovarajuće temperature dolazi do njihovog razmnožavanja. Kako se radi o zatvorenom kruženju zraka, te kondenzaciji vlage na pojedinim dijelovima sustava, klima uređaji imaju značajnu ulogu u razvoju patogenih organizama.Kao produkt njihova metabolizma javlja se i neugodan miris, po kojem i uočavamo da nešto nije u redu. Miris je posebno intenzivan nakon što je klima neko vrijeme bila izvan funkcije, npr. preko noći.

U stanju mirovanja klima uređaja, mikroorganizmi se nesmetano razvijaju što za posljedicu ima još veći broj nakupina, njihovih otpadnih tvari i neugodan miris. Sve spomenute tvari, dolaze u putnički prostor nošeni zračnom strujom kroz kanale klima sustava. Udisanje tako onečišćenog zraka štetno djeluje na organizam i može prouzročiti čitav niz tegoba (kašalj, nadraženost ili infekcije dišnih puteva, zamor, glavobolju, upalne procese i dr.). 

Prilikom rasta i razvoja mikroorganizmi stvaraju kolonije koje su vidljive na isparivaču kao žuto-zeleno-smeđe naslage. Isparivač je uređaj za izmjenu agregatnog stanja rashladnog sredstva u klima uređaju. Smješten je najčešće na teško dostupnom mjestu. Potpun pristup uređaju bio bi moguć samo uz demontažu cijelih sklopova, a postupak bi bio dugotrajan i vrlo složen.

Primjenom raličitih mirisnih sredstava (pjena, spray i sl.) postižu se kratkoročni i loši rezultati. Miris se ubrzo vraća, jer su uzročnici i dalje prisutni.

Ipak, vrlo djelotvorna dezinfekcija klima uređaja moguća je primjenom čišćenja sustava sondom, ili dezinfekcija uz pomoć aerosola dezinficijensa kojim se potpuno dezinficira i klima i kabina putničkog prostora.