Općenito o klima uređajima

Klima uređaj odstranjuje toplinu iz zraka putničkog prostora tako što je provodi u atmosferu. Klima uređaj to može, jer koristi fizikalni zakon po kojem toplina prelazi na mjesta s nižom temperaturom.

Topli zrak propuhuje se preko isparivača koji sadrži rashladno sredstvo (plin). Plin preuzima toplinu, pa se zrak hladi. Da bi toplina s rashladnog sredstva prešla na topli okolnji zrak, potrebno mu je dodatno povećati temperaturu. To se postiže kompresorom. Tlak i temperatura plina rastu, pa je omogućen prijelaz topline s plina na okolnji (topli) zrak. Time se plin hladi, a nakon dekompresije temperatura se dodatno smanjuje i rashladno sredstvo (plin) ponovno može preuzeti toplinu iz zraka kabine. Postupak se dalje ponavlja.

Obzirom da velik broj vozača uključi klimu tek sa prvim vrućinama, dobro je podsjetiti ih na što sve treba obratiti pažnju!

Dovoljno je znati da auto klima zahtijeva redovno održavanje tijekom cijele godine (kao i ostali auto-dijelovi). U pravilu klima uređaj bi trebao trajati koliko i automobil, ali u slučaju neodržavanja može doći do znatnih (i iznenađujućih!) troškova.

Zato je naša preporuka da barem jednom godišnje servisirate i prekontrolirate klima uređaj.

Čak iako klima uređaj radi normalno (hladi), postoji više razloga za servis vašeg klima uređaja:

  • Svake se godine količina rashladnog plina gubi za 3 - 8 %
  • Prilikom redovnog servisa, rashladni plin se izvlači iz sustava, te se u reciklatoru iz njega izdvaja staro ulje, nečistoće i vlaga,
  • Sustav se vakumira (kontrola propusnosti), i puni plinom i posebnim uljem (podmazivanje kompresora), pri čemu je odabir ulja i određivanje točne količine plina od velike važnosti,
  • Vrši se izmjena pročistaća ,
  • Plinu se dodaje kontrastno sredsto (olakšano traženje ev. oštećenja),
  • Paralelno s punjenjem, vrši se kompletna dezinfekcija i čišćenje klima sustava (po mogućnosti i kabine), od mikroorganizama koji štetno utječu na zdravlje.

Ako se servis klima uređaja vrši na ovakav način, ulažete u preventivu koja garantira dugotrajnost i pouzdanost uređaja.